Z rozhodovania o tom, či budú počas nedele otvorené maloobchodné
prevádzky, by nemali byť vypustení výrobcovia. Toto žiadajú slovenské
pekárenské spoločnosti od predstaviteľov vlády.
"Na Slovensku podniká 700 pekárenských prevádzok, ktoré zamestnávajú
spolu takmer 12.000 zamestnancov. Drvivá väčšina z nich má výrobu
naviazanú na dodávky do maloobchodných prevádzok počas nedieľ. Preto
zastávame názor, že by sme nemali byť vynechaní z debát týkajúcich sa
problematiky otvorenia či ponechania zatvorených prevádzok aj po odznení
pandémie nového koronavírusu," povedala Tatiana Lopúchová, predsedníčka SZPCC, ktorý zastrešuje dve tretiny všetkých výrobcov pečiva na našom trhu.
Z hľadiska platnej legislatívy pekárom vyplýva povinnosť dodať
maloobchodným prevádzkam čerstvý chlieb do 24 hodín od upečenia
a čerstvé pečivo do 12 hodín od upečenia. Z toho dôvodu, ak pekár dodáva
do predajní, jeho zamestnanci musia pracovať počas soboty aj nedele.
"Dve vlny sociálneho balíčka prijaté v rokoch 2018 a 2019 zvýšili
náklady na zamestnancov v priemere o 12 %. Aktuálne náklady na ľudí
tvoria necelú polovicu nákladov na výrobu pekárenského sortimentu.
Príplatky tak výrazne negatívne zasiahli do ekonomiky každej pekárenskej
spoločnosti, avšak tie sú akceptované do odbytových cien len čiastočne.
Práve preto žiadame, aby sme boli prizvaní do debaty, či otvorené
prevádzky dávajú zmysel aj výrobcom. Ak áno, tak za akých podmienok," podčiarkla Lopúchová.
Zároveň dodala, že dlhodobá výroba so stratou nie je možná. "Zároveň
chceme predložiť argumenty, prečo by otvorenie nedeľných prevádzok do
12. hodiny, o čom sa diskutuje, bolo pre výrobcov ekonomicky absolútne
nevýhodné. Pekári túto alternatívu považujú za neakceptovateľnú," zdôraznila.
Upozornila, že z prieskumu medzi pekárenskými spoločnosťami vyplynulo,
že vzhľadom na vysoký nárast nákladov na pracovníkov museli niektoré
z nich reagovať. Až 55 % z opýtaných uviedlo, že boli donútení upraviť
chod výroby. Časť z nich obmedzila, respektíve zúžila ponúkaný
sortiment, ktorý dodávajú počas víkendu z dôvodu potreby menšieho počtu
ľudí, niektorí si na výrobu najali brigádnikov, ale časť z nich aj
musela zastaviť výrobu na nedeľnú dodávku.
"Ukončenie výroby počas sobôt, keď sa vyrába sortiment na nedeľu, je
hraničným riešením. Mnohé, najmä tie menšie prevádzky v regiónoch
Slovenska, však nemali inú možnosť. Preto je nutné o možnostiach práce
počas víkendu rokovať s predstaviteľmi štátu, aby na to nedoplatili ani
výrobcovia, ani predajcovia a v konečnom dôsledku ani spotrebiteľ," uzavrela Lopúchová.